Динозаври


   

Тиранозавър Рекс

Тиранозавър Рекс - това е името на най-известния на хората динозавър. През годините са открити множество скелети на вида Тиранозавър Рекс, като някои от тях са само бегли останки, докато други са почти цели и добре запазени. Животните от вида Тиранозавър са били дълги до дванадесет метра. Тиранозавърът Рекс бил хищник, който убивал своите жертви с огромната си муцуна, пълна с много остри и извити зъби, всеки дълъг около тридесет сантиметра, с които той разкъсвал плячката. За ориентация той си служел главно със своето обоняние, защото огромната муцуна пречела на зрението му (очите му били съвсем дребни). Черепът на динозавъра Тиранозавър съдържа голямо количество кухини, защото в противен случай той нямало как да стои изправен - главата му била прекалено голяма. Мускулите на врата му били силно развити и му помагали да откъсва месо от убитото животно.

Тиранозавър Рекс

Тиранозавър Рекс

Тиранозаврите се движели на двата си задни крака. Предните два крака на животните били много малки и не служели за нищо. Женската Тиранозавър била по-едра от мъжкия и можела да достигне до пет тона. Освен с убити при лов животни Тиранозавърът Рекс се хранел и с мърша. Той бил огромен и не особено бърз - можел да достигне за кратко скорост не по-голяма от тридесет километра в час.

Има различни теории, които се основават на открити вкаменелости на стада от животни, които доказват, че в периоди на глад тиранозаврите се събирали на стада, за да могат да ловуват по-големи животни с по-голям успех. Видът Тиранозавър Рекс населявал земята през късната Креда - в самият край на динозавърското господство над земята.

  • Видове динозаври

  • Полезно за динозаврите

  • Динозаврите в Уикипедия
  • Праисторически живот
  • Факти за динозаврите